Despre (multe) jucării

Tarja si jucaria verde

Azi am primit o jucărie nouă. E de fapt trei în unu, pentru că e din cauciuc și are diverși țepi la care pot să ronțăi, are și piuitoare și are și sfoară de care pot să trag și la care pot să mestec. M-am jucat toată ziua cu ea, iar acum am adormit, obosită, cu ea în brațe. Mi-e tare dragă jucăria asta și sper să nu o distrug ceva vreme de acum încolo. Spun asta pentru că noi, teckelii, suntem cunoscuți pentru faptul că ne cam place să distrugem jucăriile. Dar nu e vina noastră. Să știți că de fapt ne plac foarte mult jucăriile și ne bucurăm de fiecare dată când primim o jucărie nouă. Doar că instictele noastre de vânători și curiozitatea ne fac să dăm gata cam fiecare jucărie care ne cade în mână… pardon, în lăbuță. Este de asemenea adevărat că nu toate jucăriile sunt la fel. De aceea  Ancuța s-a pus pe treabă și a explorat internetul, ca să afle ce jucării ar fi cele mai potrivite pentru mine. A aflat foarte multe lucruri fascinante, și presimt că va și aplica o parte din ele în viitor. De-abia aștept! Mai ales că se știe clar că jucăriile pentru căței nu sunt un lux, ci o necesitate. Ele ne stimulează mental (și fără stimulare ne plictisim repede și putem deveni distructivi și neascultători), ne canalizează energia (ca să nu vă ronțăim papucii), ne oferă exercițiul fizic de care avem nevoie, ne scapă de stress, plictiseală și de singurătate (mai ales în cazul în care trebuie să rămânem singuri acasă), fac jocurile mai interesante, pot fi de ajutor în dresaj, de asemenea pot ajuta la reducerea comportamentelor problematice și, cel mai important, întăresc legătura dintre câine și omul lui, datorită timpului pe care îl petrec împreună. Bineînțeles, jucăriile nu substituie acest timp petrecut împreună! Dar ele sunt elemente adiționale importante și distractive pentru mai multă bucurie și aventură. De asemenea, dacă în casă sunt mai mulți câini, jucăriile pot fi folosite pentru a favoriza socializarea și conectarea dintre căței. Până acum eu nu am găsit decât avantaje! 🙂

Și totuși, de ce e așa o filozofie să alegi o jucărie pentru cățel? Magazinele sunt pline de tot ce-ți poți dori! Mii și mii de jucării, care de care mai colorate și mai arătoase, care ar face orice cățel fericit. Ei, aici e problema. Că sunt prea multe, prea colorate și prea arătoase. La momentul de față nu există nicio autoritate care să verifice cât de sigure sunt jucăriile pentru căței, astfel încât se poate spune că e o junglă acolo afară. Iar ambalajul frumos colorat și publicitatea destul de agresivă nu spun întotdeauna adevărul, așa că stăpânul de cățel este cel care trebuie să se informeze și să aleagă cele mai potrivite și mai sigure jucării pentru cățelul lui. Studiați etichetele și vizitați site-urile, încercând să aflați cât mai multe lucruri despre jucăria pe care intenționați să o cumpărați, conform motto-ului „distracția trebuie să fie sigură”. De asemenea supravegheați cățelul atunci când se joacă! Cel mai bine este să organizați jucăriile în două categorii: cele cu acces nelimitat, cu care se poate juca singur, și cele cu acces limitat, cu care se poate juca numai în prezența voastră.

Iată câteva lucruri de care oamenii trebuie să țină cont atunci când aleg jucăriile:

 • vârsta cățelului – un puiuț căruia tocmai îi dau dinții are alte nevoi decât un adult în deplinătatea forțelor sale sau decât un senior pe care îl  dor dinții și gingiile.
 • dimensiunea cățelului – întotdeauna alegeți jucării potrivite pentru cățelul vostru. Dacă jucăriile sunt mai mici decât gura lui, sau conțin părți detașabile, el le poate înghiți și poate avea probleme digestive, sau se poate îneca. O minge de tenis de exemplu este bună pentru un teckel, dar nu pentru un golden retriever adult, care încercând să o prindă din zbor se poate asfixia cu ea.
 • ce fel de „mestecător” e – există „mestecători blânzi”, care preferă jucăriile textile și din pluș, pe care le vor ronțăi ușor și linge, dar nu le vor distruge (nu e cazul meu 🙂 cu cea mai mare plăcere devorez jucăriile textile); apoi există „mestecători medii”, care se joacă cu jucăriile, le duc din loc în loc, rup materialele textile, dar nu distrug cauciucul (cred că eu pe aici mă situez, ușor spre următoarea categorie) și „mestecătorii agresivi”, care distrug cam orice pe ce pun colții, și preferă jucăriile rezistente din cauciuc.
 • durabilitate – preferabil este ca jucăria să nu poată fi distrusă imediat, însă, țineți minte! Nicio jucărie nu este indestructibilă! Ea se va strica mai devreme sau mai târziu – cele de calitate ridicată vor rezista mai mult. La primele semne de degradare, jucăriile trebuie înlocuite, deoarece din ele se pot desprinde părți cu potențial periculos.
 • siguranță – jucăriile trebuie construite de asemenea manieră, încât să nu li se poată desprinde cu ușurință părțile componente, sau să nu poată fi înghițite.
 • materialele din care este construită jucăria – ele trebuie să fie durabile și să nu fie toxice. Aici povestea este ceva mai lungă. După cum spuneam, producția de jucării nu este reglementată de nicio autoritate, deci ele pot conține materiale toxice. Foarte adesea, jucăriile foarte ieftine (mai ales cele produse în China, dar nu numai) conțin metale grele toxice, cum sunt cadmiul, cromul sau plumbul, reziduuri chimice toxice, coloranți și conservanți nesănătoși. Aceștia pot cauza cancer, pot fi toxine neurologice sau pot declanșa dezechilibre hormonale. Aceste substanțe chimice sunt eliberate mai ales la contactul cu saliva, când cățeii le mestecă sau le ling. Latexul de exemplu, conține adesea mult plumb. În locul lui se folosește uneori plastic, care de asemenea conține agenți nocivi, precum ftalații și BPA. De asemenea umpluturile pot fi periculoase (mai ales biluțele din polistiren expandat sunt foarte peiculoase, dar și vatelina înghițită în cantități mari poate crea obstrucții la nivelul tubului digestiv). Dacă noi nu știm de existența unui pericol, nu înseamnă că el nu există. De aceea încercați să vă informați înainte de a cumpăra jucării, și să nu uitați că economisind câțiva bănuți pe o jucărie, s-ar putea să plătiți mai târziu mult mai mult la medicul veterinar. Exisăt nenumărate alternative mai puțin nocive, unele chiar naturale sau mai prietenoase cu mediul și cu cățeii. Iar domeniul e în continuă dezvoltare.
 • posibilitate de curățare – și jucăriile, mai ales cele care rezistă mult timp, trebuie curățate din când în când, pentru că, pe lângă faptul că se pot murdări de pe jos,  mai ales de afară, pe ele se pot dezvolta diverse bacterii.
 • stilul de joc al câinelui – unii câini iubesc să facă aport, alții nu (cum sunt eu). Așa că pentru un teckel nu va avea niciodată sens să cumpărați un disc zburător, pentru că îl va ignora (sau îl va roade 🙂 ). Urmăriți în timp ce îi place cățelului vostru să facă, și achiziționați jucăriile în consecință. Totuși, încercați din când în când și ceva complet nou.
 • capacitatea de stimulare – acest lucru depinde de fiecare câine. Unii vor fi mai fericiți dacă pot să alerge după o jucărie, alții vor fi stimulați suficient dacă trag de ea împreună cu voi; unii vor iubi piuitoarea, dar pentru alții ea va fi stresantă sau va declanșa comportamente agresive. Anumite aspecte depind de rasă (despre teckeli vă voi povesti mai jos), dar cel mai mult depinde de personalitatea fiecărui câine.

Să știți de asemenea că noi, cățeii, avem nevoie de mai multe feluri variate de jucării, nu numai de o jucărie sau două. Pentru că și nouă ne place să facem diverse lucruri, nu mereu aceleași. Cel mai bine este să aveți pentru noi o gamă variată de jucării, dar să nu ni le dați pe toate odată! Pentru că există posibilitatea să ne plictisim de ele. Cel mai bine ne dați 3-4 pe zi, și le alternați în funcție de interesele noastre sau de inspirația voastră de moment.

Am găsit pentru voi câteva jucării testate și recomandate pe internet. În timp le voi testa și eu și vă voi povesti experiențele mele personale cu ele. Până acum nici noi nu știam să facem diferența între jucării și le cumpăram pe criterii de preț sau de estetică – luam acele jucării care ni se păreau mai drăguțe. Nu pe criterii de siguranță sau în funcție de preferințele mele. Acum însă, că am aflat atât de multe, puteți fi siguri că oamenii mei vor alege mult mai bine jucăriile și, așa cum tocmai am promis, vă voi povesti despre fiecare în parte! Dar hai să nu ne mai lungim cu vorba și să vedem ce am găsit pe net:

 1. Pe primul loc în topul preferințelor mele se află producătorul Planet Dog. Ei fac jucării foarte durabile, garantate, eco-friendly, printre cele mai faimoase numărându-se mingea Planet Dog OrbeeTuff (o să vă povestesc mai multe despre ea într-o postare separată în curând, pentru că am și eu mingea asta). Pe site-ul lor găsiți și un „Chew-o-metru”, ca să vedeți ce jucărie i se potrivește cățelului vostru.
 2. Bine-cunoscute sunt produsele Kong. Gama lor include numeroase produse, inclusiv pentru cei mai agresivi mestecăcioși, precum  Kong Extreme sau Kong Classic. Aruncați o privire la ofertă, veți avea de unde alege.
 3. Jucăriile PetSafe sunt de asemenea o alternativă sănătoasă, nu numai pentru că sunt făcute din materiale prietenoase, dar unele dintre ele, precum Busy Buddy Bristle Bone au grijă și de dantura cățeilor! (Un alte aspect care trebuie avut în vedere atunci când cumpărăm jucăriile – să ne cumpărați măcar una care să ne curețe dinții).
 4. Alte jucării durabile și de bună calitate pentru căței mestecăcioși sunt cele de la Nylabone. Acestea sunt făcute din nailon și au diferite arome delicioase. Totuși, nu sunt de mâncat! Există diferite forme și durități, vă las să explorați singuri. Mie mi s-a părut tare drăguț acest dinozaur.
 5. Două jucării de la WestPaw sunt foarte lăudate și vreau neapărat să le încerc: Hurley, creat pentru sesiuni lungi de mestecat, și Tux, în care se pot ascunde gustărele. Aceste jucării sunt fabricate în SUA din materialul patentat Zogaflex, dur dar flexibil, fără latex, BPA sau ftalați, este reciclabil și durabil. Și mai și plutește pe apă.
 6. Extrem de drăguțe sunt produsele de la GoDog. Sunt de pluș, și sunt șanse ca un mestecăcios mediu ca mine să le dea gata. Totuși le-aș încerca, pentru că vin sub formă de animăluțe simpatice și sunt fabricate cu așa-numita Guard-Chew-Technology, deci s-ar putea să îmi dea niște bătaie de cap până să le distrug. Dar chiar și atunci aș fi mai în siguranță decât dacă aș distruge plușuri normale, pentru că acestea au o cantitate minimă de umplutură în interior.
 7. Cei de la Ruffwear, de ale căror hăinuțe sunt absolut cucerită, au dezvoltat și jucăria Ruffwear Gourdo, pe care vreau să o încerc neapărat.
 8. De asemenea producătorul Rosewood a creat niște jucărioare pe care le-a numit BioSafe, pentru că le-a fabricat folosind o tehnologie antimicrobiană, și astfel ele sunt mai igienice. Mie mi-a căzut cu tronc felia de pepene, care este aromată, masează gingiile și reduce formarea de tartru, iar vara când e foarte cald, se poate umple cu apă și pune la congelator. Trebuie să fie o adevărată plăcere să o ronțăi așa răcoroasă!
 9. Pentru stimulare mentală există puzzle-uri (din lemn sau alte materiale). Acestea însă vor fi folosite de căței numai în prezența oamenilor, pentru că pot fi ronțăite și distruse! Suedeza Nina Ottosson a creat multe puzzle-uri foarte interesante, sigur găsiți pe pagina ei ceva care vă va trezi interesul.
 10. Alte jucării pe care sunt tentată să le încerc sunt: mingea de sfoară Ruffer and Tuffer, foarte strânsă și astfel greu de desfăcut, și colorată în galben și albastru – special pentru noi, cățeii, pentru că acestea sunt culorile pe care le putem vedea și noi; gama FlossyChew de la Mammoth, despre care se spune că ne curăță dinții când le roadem, pentru că se comportă ca mătasea dentară; acest aligator de la Petstages, care produc o gamă de jucării fără umplutură în interior; gogoașa Goughnuts, despre care producătorii garantează că este indestructibilă, fiind creată de ingineri specializați în mecanică și polimeri; jucăriile de ronțăit de la Benebone; minunăția asta de minge colorată Nobbly Wobbly; și nu în ultimul rând, aceste păturici piuitoare de la Outward Hound (chiar dacă se spune că teckelilor nu le prea plac piuitoarele).
 11. Pentru cățeii mai activi există discuri zburătoare, cum e cel de la Planet Dog, care se vede și noaptea, sau discul plutitor de la Ruffwear, sau pietrele plutitoare de la Kurgo. Aveți de unde alege. 🙂

 

După cum ați văzut, gama de jucării disponibile este foarte variată. Jucării de ronțăit, jucării în care se pot ascunde gustărele, mingi, jucării din sfoară, puzzle-uri, și așa mai departe. Cred că v-am tentat suficient de mult ca să testați măcar o jucărie, nu-i așa? Atunci vă las să vă gândiți ce anume vreți să încercați, însă dacă sunteți om de teckel, mai rămâneți puțin cu mine. Vreau să vă mai povestesc ce ne place nouă.

Teckelilor le plac jucăriile. Mult. Sunt înnebuniți când primesc câte o jucărie nouă. Dar pentru că sunt energici (și încăpățânați) și pentru că instinctul de vânător este puternic, au tendința de a distruge destul de repede jucăriile. De aceea alegeți jucării durabile, din materiale de calitate. Cele din sfoară să fie foarte strânse și fabricate din sfoară rezistentă, cum e de exemplu aceasta, plușurile ar fi bine să fie rezistente și preferabil fără umplutură, pentru că nu prea ne rezistă, iar cu piuitoarele cam avem o problemă (eu personal nu neapărat), pentru că seamănă cu zgomotele făcute de pradă și ne trezesc instincte agresive. În general, se recomandă să fie evitate astfel de jucării.

Ne place mult să ne aruncați jucării, iar noi să vi le aducem – când avem chef. Ne place să ne jucăm de-a v-ați-ascunselea. Fie ne ascundeți jucăriile, și noi le căutăm, fie ne ascundeți gustărele delicioase în jucării. Ne plac jocurile care presupun tuneluri, pentru că noi pentru asta am fost creați – să intrăm în vizuini. Și cel mai mult ne place să jucăm toate jocurile astea împreună cu voi, oamenii noștri. 🙂

Și, nu uitați două lucruri importante!

 • Jucăriile nu substituie interacțiunea voastră cu companionul vostru canin.
 • Un câine obosit e un câine cuminte și fericit! 🙂

 

 

 

NOTĂ de final: Această postare nu conține linkuri afiliate. Dacă veți urma linkurile eu nu voi avea niciun beneficiu financiar. De asemenea nu este o postare plătită sau pentru a promova un anumit produs sau un anumit producător. Este pur și simplu o sinteză privind jucăriile și modul de a le alege, cu linkuri exemplificative. Acolo unde am găsit jucăria disponibilă în România, am atașat linkul produsului listat la magazinul de unde poate fi cumpărat.

Advertisements