La multe… paturi!

patut

Nu e întâmplător titlul, să știți. Și nici nu e o greșeală. Și nu e vorba de pături ci, ați citit bine, de paturi. Din acelea moi, în care să te tolănești, care să îți aparțină numai ție, și care să te facă să te simți acasă în momentele în care vrei să mai iei o pauză de la confortul patului lui mami și tati – de voie sau de nevoie. Iar alternativa la plapuma lor trebuie să fie cel puțin la fel de confortabilă. Exact așa s-au gândit și ai mei oameni când analizau opțiunile cadoului pe care să mi-l facă la sărbătorirea minunatei mele vârste de 4 luni. Și pentru că deja primul pătuț îmi rămăsese mic și între timp ocupam abuziv patul lui Dundi, un pat numai pentru mine a fost soluția ideală. Pentru că încă nu știau ce-mi pot colțișorii, mi-au cumpărat cel mai pufos pat pe care l-au găsit. A rezistat numai câteva luni (patul, adică), timp în care oamenii mei au învățat numeroase lucruri. Eu nu am învățat decât că tot la ei în pat e cel mai bine. Dar hai să vă spun care au fost rezultatele studiilor lor aprofundate în acest domeniu.

În primul rând, au aflat ce aspecte trebuie luate în calcul atunci când se cumpără un pătuț pentru cățel:

 • dimensiunea și greutatea cățelului – patul trebuie să fie mai mare cu aproximativ 20 de cm decât cățelul, și în lățime, și în lungime, la toate capetele, iar în ceea ce privește greutatea, vă voi povesti mai jos despre tipurile de paturi care sunt potrivite în funcție de acest lucru;
 • vârstă și probleme de sănătate – un cățel mai bătrân de exemplu va avea nevoie de un pat mai confortabil; de asemenea un cățel bolnav sau în convalescență are nevoi speciale;
 • cum îi place cățelului să doarmă: covrig, lungit, sau în cine știe ce alte poziții ciudate;
 • posibilitatea de spălare – în mod ideal, un pat ar trebui spălat săptămânal sau o dată la două săptămâni. Dacă este vorba despre o saltea sau despre un pat mai mare, ar trebui ca măcar husa să fie detașabilă și lavabilă;
 • obiceiurile cățelului – dacă îi place să ronțăie, inclusiv paturi, va trebui să alegeți un pătuț mai rezistent;
 • culoarea 🙂 – trebuie să placă și oamenilor, și să se potrivească și cu stilul casei, nu?
 • locul unde se pune patul – să știți că există și paturi pentru colț, dacă nu aveți suficient spațiu în casă. Deci deja înainte să cumpărați patul ar trebui să știți unde îl veți așeza, ca să îl puteți alege în consecință;
 • de asemenea înainte de a cumpăra patul ar trebui să verificați la magazin dacă îl puteți returna și în ce condiții, pentru că există o șansă ca patrupedul dumneavoastră să fie răsfățat și să nu îi placă patul, din motive cunoscute numai de el;
 • și nu în ultimul rând, deși știu că întotdeauna toți „părinții” de căței fac orice pentru patrupezii lor, să nu uitați să auncați și o privire în portofel înainte de a-l achiziționa, ca să nu suferiți prea tare când veți vedea patul distrus. 🙂 Ei, asta e glumă…pe jumătate. Într-adevăr, exista riscul să faceți o investiție mare care din păcate să nu dureze (deși dacă vă informați bine, există produse de foarte bună calitate, care merită banii – însă aveți grijă, există și produse scumpe, care nu sunt bune calitativ) – iar pe de altă parte, recomandarea ar fi nici să nu cumpărați produse foarte ieftine, pentru că un pat de calitate nu înseamnă numai un plus de confort pentru cățeluși, ci și de sănătate!

Și acum haideți să vă spun mai multe detalii despre punctele de mai sus.

 1. Greutatea cățelului – dacă este mai mic, se pretează un pat mai pufos, însă dacă este un cățel mai mare, este de preferat să alegeți un pat tip salteluță, mai tare, care să îi susțină în mod egal greutatea.
 2. Vârstă / probleme de sănătate – cele mai bune sunt paturile de spumă, numite „egg-crate foam bed” – ele au aspectul cofragului de ou, și există chiar și varianta specială cu spumă cu memorie :-), dar și cu spumă terapeutică – acestea sunt mai scumpe, dar iau forma câinelui și îi oferă un plus de confort. De asemenea se poate opta pentru pernițele cu umplutură – cu dezavantajul că în timp, la spălat, umplutura se face ghemotoace, lucru care nu este deloc confortabil pentru cățeii vârstnici, pe care îi cam dor oasele. Vestea bună este că, cu puțină îndemânare, umplutura (adesea din vatelină) se poate înlocui. Aceste pernițe sunt bune pentru cățeii bătrâni pentru că sunt mai calde și mai moi.
 3. Cum îi place să doarmă – dacă îi place să doarmă covrig, există paturi de tip coșuleț – recomandate mai ales puiuților, pentru că se simt mai în siguranță. Aveți totuși grijă să nu fie patul prea mare, pentru că atunci nu se va mai simți la fel de sigur. Dacă îi place să doarmă lungit, atunci alegeți un pat de tip saltea, iar dacă doarme ca un om și îi place să își sprijine capul, există salteaua de tip canapea („bolster bed”), care are marginile ridicate. Multor câini (printre care și teckelilor) le place să se vâre undeva, sub  pătură, o plăpumioară, ce-o fi. Special pentru ei s-au inventat paturile numite „tunnel beds/cave”, care sunt niște pătuțuri cu buzunar și sunt foarte haioase.
 4. Spălare – de ce este important să spălăm patul? Pentru că astfel se elimină mirosurile, se pot controla mai bine paraziții externi, se curăță mizeria. De asemenea nu trebuie să uităm că, cu cât mai mult timp petrece câinele în pat, cu atât mai mult păr va lăsa acolo (ceea ce nu e neapărat rău, pentru că mai ușor se curăță patul lui decât covoarele și mobilele din casă). Și sigur și cățeii preferă un pat curat unuia murdar și urât mirositor.
 5. Obiceiurile cățelului – da, aici este vorba mai ales de ronțăit. Știm cu toții pozele care circulă pe net, acelea cu: „Ups, a explodat perna. Bine că eu nu am pățit nimic.” În general sunt pernuțe cu vatelină, nu? Dintr-un material textil care nu rezistă prea mult la dințișori ascuțiți și insistenți. Ei, pentru astfel de căței s-au inventat paturi speciale din materiale ultra-rezistente, în general de tip saltea – pentru acestea va trebui să scoateți mai mulți bani din buzunar, însă nu va trebuie să le schimbați atât de des.

Haideți deci să recapitulăm ce fel de paturi există pe piață:

 • salteluțe – sunt mai ușor de spălat, sunt convenabile pentru călătorii, se pot pune pe/în pat sau în crate, dar nu sunt paturi în adevăratul sens al cuvântului. Sunt însă cel mai ușor de găsit și cel mai ieftine.
 • pernițe – bune pentru câini bătrâni pentru că sunt moi și calde, dar la spălat umplutura se adună și le poate provoca dureri – mai ales dacă materialul nu e de calitate (adesea sunt umplute cu vatelină și nu au huse detașabile – însă dacă sunteți îndemânatici, le puteți voi croi una).
 • pat tip saltea – pentru cățeii care au nevoie de spațiu și se lungesc când dorm – bune pentru câinii de talie mare; de asemenea, cu varianta cu margini ridicate „bolster bed”.
 • paturi de spumă – cu variantele memory foam și therapeutic/orthopedic foam, dar și cu varianta „egg-crate” (care chiar arată ca un cofrag de ou) – sunt foarte bune pentru câinii bătrâni, pentru că se adaptează corpului lor și sunt foarte confortabile. Cele de tip „egg crate” permit  deasemenea o bună circulație a aerului și previn supraîncălzirea, însă nu sunt potrivite pentru căței de talie foarte mare ( pentru că „țepii” aceia de spumă trebuie să poată susține cățelul).
 • pat tip coșuleț („nest”) – pentru cățeii care au nevoie să se simtă în siguranță.
 • pat cu buzunar „tunnel beds/cozy cave” – pentru cei care trebuie să-și bage nasul peste tot 🙂
 • pat de tip hamac – are avantajul că patrupedul este mai sus decât nivelul solului, mai ales dacă e o podea rece, însă nu sunt foarte moi.
 • pat de campanie („elevated bed”) – arată ca un pat pliant și este potrivit pentru căteii cu blană groasă, cu tendința de supraîncălzire, pentru că acest tip de pat permite o mai bună circulație a aerului.
 • coșulețe de plastic / răchită cu pernă
 • paturi pentru colț
 • paturi hipoalergenice
 • paturi rezistente la ros (ToughChew)
 • există și paturi de designer, dar eu zic totuși să nu exagerăm.

Iar în ceea ce privește materialele cu care sunt umplute, există următoarele opțiuni:

 • vatelină – atenție, se face ghem după spălare, și nu mai e confortabilă!
 • burete – nu se face ghem, dar e ceva mai dificil de spălat, dacă este gros – va trebuie să folosiți huse detașabile și lavabile.
 • spumă – cu toate variantele menționate mai sus – este mai bună decât vatelina, și chiar decât buretele
 • fulgi de cedru („ceddar chips”) – pentru cățeii care emană un miros coproral puternic – au rolul de a reduce acest miros și de a păstra o senzație de prospețime.
 • puteți să îi faceți și voi un pat cățelului, și ă îl umpleți cu fâșii de materiale textile pe care nu le mai folosiți – problema e aceeași ca la vatelină, că la spălare se vor face ghem și nu va mai fi confortabil. Soluția este, așa cum am mai spus, husa detașabilă și lavabilă.

Să nu uitați că pentru noi, cățeii, patul înseamnă siguranță, căldură și confort. Este locul nostru (și numai al nostru), este spațiul nostru unde ne putem retrage dacă vrem să fim singuri și în liniște sau dacă vrem să ne odihnim. Petrecem mult timp în el și este important să fie confortabil, pentru că un culcuș confortabil crește enorm calitatea vieții noastre. În numele tuturor cățeilor, vă mulțumesc că vă luați timp să vă gândiți la toate aceste lucruri și că veți face alegerea cea mai bună atunci când ne veți cumpăra pătuțul.

PS. Pătuțul meu nu a fost prea ieftin, dar nici mare lucru de capul lui nu a fost – l-am ros repede, am explodat vatelina prin cameră, Ancuța l-a cusut de nu știu câte ori, apoi după căteva spălături toată vatelina s-a făcut ghem. În consecință, acum dorm în pat cu oamenii, însă după acest studiu aprofundat al tipurilor de pat pe care tocmai l-au făcut, sper să primesc și eu un pat special. Știți pe care mi-l doresc cel mai tare? Pe ăsta: http://www.charleychau.com/collections/luxury-snuggle-beds/products/snuggle-beds-for-dogs . Ai auzit, Moș Crăciun? 🙂

Iată și câteva site-uri unde am găsit produse care par a fi de calitate. Nu am încercat niciunele (deși mi-aș dori), dar poate vă mai inspirați și voi, și dacă le încercați, poate îmi povestiți și mie experiența voastră. Tolăneală plăcută!

https://www.westpawdesign.com/dogs/dog-beds-mats

http://crypton.com/product-category/pets/pet-beds/

https://snoozerpetproducts.com/

Advertisements